Treceți la conținutul principal

Drumuri separate?

        „Cel mai frumos cântec vine pe furiș” reprezintă un dialog idilic care m-a dus cu gândul la „Luceafărul”. Dar nu se identifică cu el. Cei „vinovați” de apariția acestui volum de poezie, Mihaela Roxana Boboc și Tudor Cicu, și-au conturat personaje lirice într-un dialog dens. Teme comune, perspective distincte.
     Vocea feminină vede dragostea prin ochii de mamă: „scrisorile se întorc în penița care le-a scris/ precum pruncul în pântecele durereii” (Istoria nu se scrie de două ori). Sensibilitatea feminină privește viața cu maturitate: „Taci, dragul meu,/ vorbește-mi despre călătorie ca și cum ai vorbi/ despre moarte” (Trenuri fără destinație). Totuși, nesiguranța îi umbrește gândul: „vei fi acolo/ să scriem povestea?” (Jurăminte de dragoste printre stabilopozi).
      Vocea masculină își exprimă doleanța:  „Să fii a mea...și eu, povestea ta” (Vis de iarnă), dar, mai ales, cumpătarea: „universul nu e decât un spațiu/ o înfundătură sublimă...”(Nu te opri...). Convorbirile cu Dumnezeu „Și totuși, nu înțeleg, Doamne,/ arunc piatra și ea mă lovește pe mine.” (Ce bine, ce bine ne stă nouă așa), trădează necesitatea de a înțelege pe deplin creația divină.
Pentru ea „singurătatea nu vine niciodată ca un musafir poftit/ să-i așezi dinainte inima și să-i spui/ locuiește-mă” (Cel mai frumos cântec vine pe furiș), iar pentru el „și peste o mie de ani acest cântec de dragoste/ îți va pândi trecerea ta pe furiș” (Mă gândesc că poate peste mulți ani).
           Frumoasa este adolescenta matură pentru care așteptarea trece dincolo de moarte „sunt mortul care-și plimbă degetele pe chipul iluziei,/ când ceasul a rămas suspendat în mâinile tale;/ te aștept să-mi scrii despre viață/ ca și când n-aș fi părăsit-o niciodată/ și m-aș fi născut femeie în pântecele iubirii;” (Nu intru cu tine, singurătate, în toamnă). Dar iubitul depășește încântarea adolscentină, infiltrându-se în realitate „Vezi tu, fata frumoasă, fată a depărtărilor…Nici nu știi/ cum norii negri, rău prevestitori mi s-au cățărat în suflet/ ca iedera pe pereți./ Dar la fel de hotărât am mai dobândit ceva din poveste…/ De aceea, n-am să intru cu tine, fată frumoasă, în toamnă/ Aceste amăgiri sunt ca apele închipuite la orizont” (N-am să intru cu tine, singurătate, în toamnă).
      La sfârșit el are posibilitatea de a alege  „tu m-ai condus până la răscrucea poemului.” (În loc de adio...), iar ea așteaptă revederea „și-n loc de adio îți spun doar: va urma!” (...Va urma).

        Mihaela Roxana Boboc și Tudor Cicu reușesc să inducă cititorului fiori, pentru a citi mai departe. Frumusețea volumului incită prin stilulurile bine conturate ale autorilor. Drumurile separate duc pe un drum comun. Drumul poeziei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Între ei și tine

 Trăiesc în soarele deșertului: zăduhul zilei îmi umple inima  cu mâini mici și zâmbete, noaptea deger, inima stă ascunsă-n promoroaca de cearcăne. Maia, cerebelul nu-mi mai funcționează, stă captiv în plasa cuvintelor, nu mai știu dacă dormitez sau sunt trează. Încerc, să sorb din cafea și să trag din țigară, ușa e întredeschisă, îl privesc pe frac-tu dacă e măcelarul ce-ți jupoaie carnea suavă. Sparg scrumiera, curăț,  lumina orbește inima, Cristian te dezmiardă pe limba lui. Ațipesc. Încerc, încerc, încerc, să pătrund viața de haimana, ascunsă în lama cuvintelor ce pune amprenta lăuziei. Maia, dragostea tatălui tău nu se măsoară în ele, se taie. Pe interior e plin de mine. Ies cu ochii din pampers, cu mâinile din lapte praf și le învârt în buzunarul lui stâng, ne îmbrăcăm unul în altul. Dorul -purul blestem al iubirii- se stinge. Adorm. 

Pe orbita „Literatura de azi” - cu Odilia Roşianu

Foto: Ovidiu Moisin Photographer  „Meseria” a căutat-o de la o vârstă fragedă pe Odilia Roşianu. Prima carte corectată a fost „Eseuri despre folclor” (apărută în anul  1984), a prof. univ dr. Nicolae Roşianu. După ce a fost „racolată” de Daniel Cristea-Enache , în 2013, a devenit redactorul șef al revistei online Literatura de azi. Laura Cozma: Cum l-ai cunoscut pe Daniel Cristea-Enache și cum a început povestea Literatura de azi? Odilia Roşianu: L-am „cunoscut” pe Daniel Cristea-Enache în anii ’90, prin cronica de întâmpinare pe care o făcea încă de atunci. Apoi, la TVR Cultural unde emisiunea pe care o realiza se numea chiar „Literatura de azi”.  În cele din urmă, cred că prin 2011, ne-am „împrietenit” pe Facebook.  Nu știu cum m-a „cunoscut” Daniel Cristea-Enache, dar asta e o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cei care au fost racolați de el la începutul existenței paginii de Facebook Literatura de azi. A ...

La pas cu viața în Munții Buzău

În timpul săptămânii ai prea mult de muncă? Când pleci acasă încă te gândești la ce ai lăsat nerezolvat?  Simți că „timpul nu mai are răbdare?”  Fă pace cu tine! Natura e locul unde te vei regăsi. Acumulează din energia ei și alege o destinație de vis pentru weekend! Dar (cel mai important) petrece timpul liber pe umărul care te susține indiferent de circumstanțe! Eu mi-am luat viața de mână și am pornit pe un drum de țară, prăfuit. Mașina gonea de parcă simțea nevoia să evadeze. Nu a plâns, nu a obosit, chiar dacă Munții Buzăului sunt destul de abrupți, iar traseul nu era marcat. Destinația? O adevărată comoară naturală: Trovanții (sau Babele de la Ulmet) situați în comuna Bozioru, din județul Buzău. Soarele ardea, mirosea a vară, în sfârșit! Urcam la pas din pășune spre Trovanți, alături de Florin „uriașul” ghid, de doar 12 ani. (Ce m-a uimit cu adevărat? Florin nu are internet pentru că nu are calculator sau telefon, dar Florin știe să iubească natura. Știe toa...