Treceți la conținutul principal

EVERESTUL CUVÂNTULUI

Cu acest volum de debut, Laura Cozma își face apariția ca o picătură de rouă pe geana unei dimineți de mai. La o cafea cu timpul, autoarea se destăinuie prin versuri care opresc în loc și cel mai grăbit călător. Fiindcă iubirea, că despre această „lamă dulce a timpului” ne vorbește Laura, este diamantul din pieptul vieții, flacăra pe care nicio furtună n-o poate stinge, drumul pe care orbii zăresc lumina, iar curajoșii devin alpiniști pe Everestul cuvântului.

Și cât de confortabil este locul pe care autoarea l-a ales: poezia!
Convinsă că geografia stărilor poate forma lejer continente de suflet, Laura lasă marea să sărute țărmul, Carul Mare să-i brăzdeze pieptul, umbrele să joace șah cu felinarele.
Însă ne dezvăluie că și reginele îngenunchează uneori. Putem vedea asta într-o fotografie superbă, surprinsă de poetă. Poți ghici locul lor de refugiu, după drumul cu albăstrele ivit din senin. Ori după cercul de foc care se ridică deasupra pământului, și aleargă toți norii deodată.
Când fulgerele se alintă poposind pe o platoșă de catifea stelară, înseamnă că au trecut prin versurile Laurei Cozma și au înțeles deja că dragostea locuiește, în același timp, atât în fața cât și în spatele zidurilor, puternică precum un soldat care merge cu frontul în spate și-l lasă unde vrea el.
De fapt, iubirea e duelul dintre două culori intense, iar dorul și dorința devin, pe rând, protagoniști și spectatori, iar când le e foame se așază la aceeași masă cu punctele cardinale. Îmbrățișarea cu acestea nu-i derutează, doar îi trimite să cunoască parfumul spinilor.
Dar Laura știe că „iubirea în întueneric-diez” are note înalte, iar partitura pe care se alintă pare împrumutată de la pianiști celebri, scrisă cu raze de lună și dirijată de privighetori! De aceea se îmbracă, uneori, „în roșu/ pe sub hainele negre”!
„Am devenit un alt tu/ iar tu ești liniștea dinlăuntru’ meu”, ne mărturisește poeta, în poemul „Inferno”.
Așadar, zadarnic ar încerca toboșarii să împânzească orașul. Tristețea își pune rochie de gală și merge pe lângă ei. Dacă ar atinge ghețari, aceștia s-ar topi. Dacă ar desena o mulțime de păsări, s-ar pierde printre ele.
Însă, Laura adună pietrișul din vadul iubirii și se amestecă printre condamnații cu chip de înger. Așa arată adevărata iubire: iese din poezia Laurei Cozma, ca dintr-un tablou cu ceață și nuferi, pe care iubitorii de literatură îl găsesc în galeriile de artă profundă.


Gina Zaharia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dumitru Dănăilă – un spirit la confluența dintre înțelepciune și talent

Inspirația l-a căutat de la o vârstă fragedă, iar meseria de redactor i s-a potrivit ca o mănușă lui Dumitru Dănăilă, după ce a absolvit Facultatea de Ziaristică din București, în anul 1974. A fost redactor la ziarele „Viața Buzăului”, „Muntenia”, „Informația Buzăului”, „În slujba patriei”, secretar de redacție la ziarul „Opinia”. După ce a fost lector al mai  multor volume, apoi a îngrijit edițiile laureaților „Concursului Național de Creație literară Vasile Voiculescu”, și-a publicat primul roman în anul 2008, „Destine la indigo”. În prezent, are șase romane publicate. Laura Cozma: Bună ziua, domnule Dănăilă! Mă bucur că aţi acceptat să-mi răspundeţi la întrebări. Prima mea întrebare ar fi despre literatura buzoiană. Credeţi că este bine reprezentată la nivel naţional? Dumitru Dănăilă: Buzăul, aşezare străveche, menţionată documentar pentru prima oară în anul 376, în scrisoarea patristică Pătimirea Sfântului Sava, este situat în zona de confluenţă a trei import

Pe orbita „Literatura de azi” - cu Odilia Roşianu

Foto: Ovidiu Moisin Photographer  „Meseria” a căutat-o de la o vârstă fragedă pe Odilia Roşianu. Prima carte corectată a fost „Eseuri despre folclor” (apărută în anul  1984), a prof. univ dr. Nicolae Roşianu. După ce a fost „racolată” de Daniel Cristea-Enache , în 2013, a devenit redactorul șef al revistei online Literatura de azi. Laura Cozma: Cum l-ai cunoscut pe Daniel Cristea-Enache și cum a început povestea Literatura de azi? Odilia Roşianu: L-am „cunoscut” pe Daniel Cristea-Enache în anii ’90, prin cronica de întâmpinare pe care o făcea încă de atunci. Apoi, la TVR Cultural unde emisiunea pe care o realiza se numea chiar „Literatura de azi”.  În cele din urmă, cred că prin 2011, ne-am „împrietenit” pe Facebook.  Nu știu cum m-a „cunoscut” Daniel Cristea-Enache, dar asta e o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cei care au fost racolați de el la începutul existenței paginii de Facebook Literatura de azi. A fost odată ca nicio

Fuga spre tine

Cristian, cea mai viguroasă credință care te lovește fără să vrea sau să vrei, este iubirea. Cristian, trebuie să știi cât de mult îl strig(am), în învelișul stâng al toracelui, fără să îi vibreze nimic în trompa lui Eustachio. Căușul palmelor ascunde mireasma putredă a limbajului trupesc din lama dulce a timpului. Cristian, credeam că în ziua când nu mai trăiești pentru tine ești definiția unui om mort și viu, totodată. Dar, dacă te desprinzi de durere concepi dragostea și împlinirea. Atunci, articulația pumnului se deschide, iar vârfurile degetelor tale se sprijină în buricele degetelor mele pentru a păși împreună spre soarele zâmbetului tău. Cristian, trăiesc și în el, la fel ca puiul de om în mamă.