Treceți la conținutul principal

Viața la bord (partea a doua)



           -    Prin ce țări ai ajuns și care este cel mai frumos loc pe care l-ai văzut?

- Am vizitat ceva locuri, pot spune. Este una dintre cele mai mari realizări ale mele până la vârsta de 21 de ani.
Am vizitat locuri din Australia, Tasmania, Indonesia, Norvegia, Mexic, Spania, Portugalia, Singapore, Noua Zeelandă și lista continuă.
Nu pot alege un loc anume care m-a marcat sau care mi-a tăiat respirația. Fiecare peisaj a avut farmecul lui, am lăsat în fiecare oraș câte o impresie pozitivă despre o anumită cafenea sau un restaurant mai aparte.
Într-un Top 3 s-ar încadra: Bali (Indonesia), Bergen (Norvegia) și Hobart (Tasmania).


-         Wow! Data viitoare cînd plec în vacanță știu cui să-i cer recomandări.
Să vedem și o întrebare mai personală. Cum a început povestea ta de dragoste? V-ați cunoscut pe vas sau chiar din facultate?

- După cum am menționat la întrebările anterioare, Vasco da Gama mi-a schimbat viața în bine din multe puncte de vedere.
Ne-am cunoscut pe vas, la aproximativ 3 săptămâni după ce m-am îmbarcat. De fapt, el era Ofițerul Secund care era oarecum „responsabil” de educarea mea în domeniul maritim.
A fost dragoste la prima vedere, cu siguranță. Când m-am îmbarcat, auzisem de un anumit ofițer român căruia îi plăcea să fie mai exigent cu novicii. Oricât de exigent a încercat să pară la început, fața mea de „scuze, nu am înțeles, poți explica încă o dată?” l-a cucerit complet.
În momentul de față, avem aproape 7 luni de relație. El este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în această călătorie. El mi-a fost și este cel mai mare sprijin și susținător, cel care mi-a dat putere să trec peste multe obstacole. Avem multe planuri de viitor împreună și sunt sigură că ne așteaptă multe aventuri frumoase care să ne completeze povestea de dragoste.


-         Ce poveste emoționantă. Chiar am rămas fără cuvinte... Vă doresc un drum nesfârșit de iubire!
La cât timp ajungi acasă să îți vizitezi familia?

-Nu mi-am mai văzut familia fizic de aproape 8 luni de zile.
Acesta este cel mai mare dezavantaj al navigatului: contractele lungi și zecile de zile departe de cei dragi.
În mod normal, contractele au o durată de 5 sau 6 luni.
Ar fi trebuit să debarc luna trecută, dar situația curentă ne obligă să stăm la bord până se domolesc lucrurile. Suntem în siguranță aici dar, trebuie să recunosc, îmi lipsesc locurile de acasă și familia mai mult ca niciodată.


-         Îți pare rău că ai ales acest drum?

-Nu, absolut deloc. Iubesc ceea ce fac. Datorită acestei pasiuni am cunoscut omul alături de care vreau să trăiesc mulți, mulți ani de acum înainte.
Cu toate acestea, nu mă văd făcând asta toată viața. Ultimele luni pe mare ne-au făcut să ne dorim o familie, să întemeiem ceva frumos. Nu știu dacă în următorii ani voi mai străbate mări și oceane, dar cu siguranță voi rămâne în domeniul maritim la țărm.
Mi-ar plăcea să mă retrag în învățământ la universitatea care mi-a oferit drumul acesta frumos sau să devin Inspector Maritim în cadrul Autorității Navale Române. Sunt multe, multe opțiuni care mă încântă.
Bineînțeles, totul împletit cu muzică și poezie.
 

-         Ce le transmiți cititorilor noștri?

-Urmați-vă visul și credeți în voi și în puterile voastre.
A devenit deja un clișeu replica aceasta, dar mi se potrivește foarte bine. Până să ajung la Universitate, am avut parte de foarte multe piedici, negativism și descurajări din partea oamenilor, lucruri mărunte care îmi dărâmau toate speranțele. Și totuși, am avut puterea să trec peste ele iar astăzi sunt foarte mândră de ceea ce am ajuns, de ceea ce sunt și de ceea ce am dobândit în această aventură a vieții.
Așa că fruntea sus, mintea limpede și putere multă, căci nimic nu e imposibil. Și încercați să prețuiți mult mai mult ceea ce aveți lângă voi, acasă. Veți realiza că aveți tot ceea ce vă trebuie chiar în fața ochilor abia când veți sta departe de casă și de cei dragi cu lunile.


-         Mulțumesc mult! Te așteptăm acasă cu mult dor.
-Și eu îți mulțumesc mult pentru întrebarile frumoase. Ne vedem curând!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Între ei și tine

 Trăiesc în soarele deșertului: zăduhul zilei îmi umple inima  cu mâini mici și zâmbete, noaptea deger, inima stă ascunsă-n promoroaca de cearcăne. Maia, cerebelul nu-mi mai funcționează, stă captiv în plasa cuvintelor, nu mai știu dacă dormitez sau sunt trează. Încerc, să sorb din cafea și să trag din țigară, ușa e întredeschisă, îl privesc pe frac-tu dacă e măcelarul ce-ți jupoaie carnea suavă. Sparg scrumiera, curăț,  lumina orbește inima, Cristian te dezmiardă pe limba lui. Ațipesc. Încerc, încerc, încerc, să pătrund viața de haimana, ascunsă în lama cuvintelor ce pune amprenta lăuziei. Maia, dragostea tatălui tău nu se măsoară în ele, se taie. Pe interior e plin de mine. Ies cu ochii din pampers, cu mâinile din lapte praf și le învârt în buzunarul lui stâng, ne îmbrăcăm unul în altul. Dorul -purul blestem al iubirii- se stinge. Adorm. 

Pe orbita „Literatura de azi” - cu Odilia Roşianu

Foto: Ovidiu Moisin Photographer  „Meseria” a căutat-o de la o vârstă fragedă pe Odilia Roşianu. Prima carte corectată a fost „Eseuri despre folclor” (apărută în anul  1984), a prof. univ dr. Nicolae Roşianu. După ce a fost „racolată” de Daniel Cristea-Enache , în 2013, a devenit redactorul șef al revistei online Literatura de azi. Laura Cozma: Cum l-ai cunoscut pe Daniel Cristea-Enache și cum a început povestea Literatura de azi? Odilia Roşianu: L-am „cunoscut” pe Daniel Cristea-Enache în anii ’90, prin cronica de întâmpinare pe care o făcea încă de atunci. Apoi, la TVR Cultural unde emisiunea pe care o realiza se numea chiar „Literatura de azi”.  În cele din urmă, cred că prin 2011, ne-am „împrietenit” pe Facebook.  Nu știu cum m-a „cunoscut” Daniel Cristea-Enache, dar asta e o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cei care au fost racolați de el la începutul existenței paginii de Facebook Literatura de azi. A ...

La pas cu viața în Munții Buzău

În timpul săptămânii ai prea mult de muncă? Când pleci acasă încă te gândești la ce ai lăsat nerezolvat?  Simți că „timpul nu mai are răbdare?”  Fă pace cu tine! Natura e locul unde te vei regăsi. Acumulează din energia ei și alege o destinație de vis pentru weekend! Dar (cel mai important) petrece timpul liber pe umărul care te susține indiferent de circumstanțe! Eu mi-am luat viața de mână și am pornit pe un drum de țară, prăfuit. Mașina gonea de parcă simțea nevoia să evadeze. Nu a plâns, nu a obosit, chiar dacă Munții Buzăului sunt destul de abrupți, iar traseul nu era marcat. Destinația? O adevărată comoară naturală: Trovanții (sau Babele de la Ulmet) situați în comuna Bozioru, din județul Buzău. Soarele ardea, mirosea a vară, în sfârșit! Urcam la pas din pășune spre Trovanți, alături de Florin „uriașul” ghid, de doar 12 ani. (Ce m-a uimit cu adevărat? Florin nu are internet pentru că nu are calculator sau telefon, dar Florin știe să iubească natura. Știe toa...