Treceți la conținutul principal

Recomandări de lectură


Îmi este dor să strâng în brațe natura, iar soarele să-mi mângâie fața. Îmi este dor să cutreier pe coclaurile țării, chiar și pe strazile de la un mall la altul.

Din păcate, suntem nevoiți să stăm în casă pentru sănătatea noastră și a celor din jur.

Ce fac până vom avea din nou dreptul la o viață liberă și fără declarație? Cel mai mult, mă bucur de lectură.

Care sunt cărțile pe care le-am achiziționat de când stau în casă? Am hotărât să fac o listă cu ele, pentru a vi le recomanda și vouă:

1.      Paulo Coelho, Manuscrisul găsit la Accra – o   Biblie sau Biblia înainte de a fi scrisă, în care fiecare învățătură  capătă mereu un alt sens.

2.      Giovanni Papini, Viața lui Isuspentru că „Isus rămâne un sfârșit și un început” cartea se adresează celor care n-au intrat în biserică și este scrisă ca o ispășire a vinovăției.

3.      Jose Saramago, Caino înțelegere cu Dumnezeu, dar o condamnare la înțelegerea credinței.

4.      Franz Kafka, Scrisoare către tata - una dintre cele mai importante scrieri autobiografice ale lui Kafka. Cititorul înțelege de ce tatăl mitic și-a pus amprenta pe întreaga existență a fiului. O luptă interioară continuă.

5.      Matei Vișniec, Domnul K. Eliberatcare e destinul unui deținut eliberat sau și după eliberare, Kosef rămâne în continuare legat de viața de deținut?

6.      Dan Brown, Simbolul pierdut cursa codurilor, dar și a misterlor unei familii.

7.      W. Bruce Cameron, Drumul unui câine către casăo poveste impresionantă despre iubirea profundă a unei cățelușe, pentru stăpânul pe care chiar ea și l-a ales.

8.      Albert Camus, Fața și reversul o descriere a trăirilor controversate a naturii umane, de la eliberare până la conștientizarea zădărniciei.

9.      Nora Iuga, Hai să furăm pepeni este un roman cu povești autobiografice și întâmplările cutremurătoare a unei fetițe violate.

10.  Paulo Coelho, Hippieîn căutarea libertății și a sensului existenței, Paulo povestește despre un vis de iubire a generației hippie.

11.  Saul Bellow, Herzogpovestea unui martir-narcisist care se consideră un supraviețuitor în obstacolele vieții.

12.  John Fowles, Mantisaneputința în fața drogurilor poate duce la nebunie și la lipsa propriei existențe.

13.  Ian McEwan, Pe plaja Chesil drama unei crize sexuale din noaptea nunții a unor tineri.

14.  Lucian Boia, De la Dacia antică la Marea Uniredespre alcătuirea României, despre origini.

15.  Dale Carnegie, Cum să vorbim în public – o introducere în arta discursului public.

16.  Mark Manson, Arta sublimă a nepăsăriun fel de psihologie inversă pentru a atrage binele. 

Voi ce cărți ați citit în această perioadă? Ce mi-ați recomanda?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Între ei și tine

 Trăiesc în soarele deșertului: zăduhul zilei îmi umple inima  cu mâini mici și zâmbete, noaptea deger, inima stă ascunsă-n promoroaca de cearcăne. Maia, cerebelul nu-mi mai funcționează, stă captiv în plasa cuvintelor, nu mai știu dacă dormitez sau sunt trează. Încerc, să sorb din cafea și să trag din țigară, ușa e întredeschisă, îl privesc pe frac-tu dacă e măcelarul ce-ți jupoaie carnea suavă. Sparg scrumiera, curăț,  lumina orbește inima, Cristian te dezmiardă pe limba lui. Ațipesc. Încerc, încerc, încerc, să pătrund viața de haimana, ascunsă în lama cuvintelor ce pune amprenta lăuziei. Maia, dragostea tatălui tău nu se măsoară în ele, se taie. Pe interior e plin de mine. Ies cu ochii din pampers, cu mâinile din lapte praf și le învârt în buzunarul lui stâng, ne îmbrăcăm unul în altul. Dorul -purul blestem al iubirii- se stinge. Adorm. 

Pe orbita „Literatura de azi” - cu Odilia Roşianu

Foto: Ovidiu Moisin Photographer  „Meseria” a căutat-o de la o vârstă fragedă pe Odilia Roşianu. Prima carte corectată a fost „Eseuri despre folclor” (apărută în anul  1984), a prof. univ dr. Nicolae Roşianu. După ce a fost „racolată” de Daniel Cristea-Enache , în 2013, a devenit redactorul șef al revistei online Literatura de azi. Laura Cozma: Cum l-ai cunoscut pe Daniel Cristea-Enache și cum a început povestea Literatura de azi? Odilia Roşianu: L-am „cunoscut” pe Daniel Cristea-Enache în anii ’90, prin cronica de întâmpinare pe care o făcea încă de atunci. Apoi, la TVR Cultural unde emisiunea pe care o realiza se numea chiar „Literatura de azi”.  În cele din urmă, cred că prin 2011, ne-am „împrietenit” pe Facebook.  Nu știu cum m-a „cunoscut” Daniel Cristea-Enache, dar asta e o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cei care au fost racolați de el la începutul existenței paginii de Facebook Literatura de azi. A ...

La pas cu viața în Munții Buzău

În timpul săptămânii ai prea mult de muncă? Când pleci acasă încă te gândești la ce ai lăsat nerezolvat?  Simți că „timpul nu mai are răbdare?”  Fă pace cu tine! Natura e locul unde te vei regăsi. Acumulează din energia ei și alege o destinație de vis pentru weekend! Dar (cel mai important) petrece timpul liber pe umărul care te susține indiferent de circumstanțe! Eu mi-am luat viața de mână și am pornit pe un drum de țară, prăfuit. Mașina gonea de parcă simțea nevoia să evadeze. Nu a plâns, nu a obosit, chiar dacă Munții Buzăului sunt destul de abrupți, iar traseul nu era marcat. Destinația? O adevărată comoară naturală: Trovanții (sau Babele de la Ulmet) situați în comuna Bozioru, din județul Buzău. Soarele ardea, mirosea a vară, în sfârșit! Urcam la pas din pășune spre Trovanți, alături de Florin „uriașul” ghid, de doar 12 ani. (Ce m-a uimit cu adevărat? Florin nu are internet pentru că nu are calculator sau telefon, dar Florin știe să iubească natura. Știe toa...