Treceți la conținutul principal

Începutul - un joc







Ana Maria Gîbu a început să „se joace în cuvinte” de la vârsta de 8 ani. Deși în prezent are 18 ani, putem vorbi despre poeta, cât și prozatoarea, care nu încetează să ne uimească cu vocea sa.




Laura Cozma: Bună, Ana! Mă bucur că ai acceptat acest interviu. Ai putea să îmi spui cum ai început să scrii?
Ana Maria Gîbu: Primele  încercări literare au fost ca o provocare pe care m-am hotărât să o duc până la capăt, ca un joc al cărui sfârşit nu mi-l imaginam şi nici astăzi nu cred că-i pot intui capătul.  Prima mea poezie a fost un autoportret. În principiu, la 8 ani mi se părea distractiv să mă joc cu cuvintele, să creez mici poezii cu care să-mi surprind părinţii. În timp, am învăţat că puterea cuvintelor este mult mai mare decât îmi puteam eu imagina şi că acel joc al cuvintelor era de fapt una dintre pasiunile mele în care mă implicam cu toată fiinţa mea.

Laura Cozma: Câte volume ai până acum?
Ana Maria Gîbu: În momentul actual am 9 volume, dintre care un roman, un volum de proză scurtă și șapte volume de poezii.

Laura Cozma: Ai abordat atât proza, cât și poezia. Unde te regăsești mai mult?
Ana Maria Gîbu: Chiar dacă am început să scriu proză la o varstă înaintată, față de cea la care am început sa scriu poezie, nu pot face o alegere. Situez atât proza, cât și poezia, pe acelasi loc. Îmi sunt dragi și nu pot alege una în defavoarea celeilalte.

 Laura Cozma: Cum îți vine inspirația?
Ana Maria Gîbu: Nu cred că există un anumit timp prestabilit prielnic creației, inspirația vine și pleacă după voia ei, nu după timpul scriitorului. Inspiratia mea vine de cele mai multe ori din imagini banale pentru alții și deosebite pentru mine. Cum ar fi un câmp de maci aproape trecuți, un cer palid, un om confuz într-o mulțime de oameni.

Laura Cozma: Faci parte dintr-un cenaclu?
Ana Maria Gîbu: Da, fac parte din cenaclul on-line „Lira 21” şi Cenaclul „Editor –Arte” din Dorohoi, la activităţile căruia particip doar când timpul îmi permite.

Laura Cozma: Ce părere ai despre cenaclul „Ante Portas”?
Ana Maria Gîbu: Ţinând seama de faptul că în cenaclul „Ante Portas” din Buzău fac parte cei mai dragi prieteni şi colegi de condei, am o părere foarte bună. Vă urmăresc activitatea şi vă citesc pe toți cu mare interes.

Laura Cozma: Știu că ești pasionată de muzică. Mă bucur că te-am auzit cântând la Onești. Ai o voce foarte frumoasă. Ai încercat să îți compui singură piese?
Ana Maria Gîbu: Mulțumesc! Nu am încercat să-mi compun piese, nu mă pasionează compusul muzicii, cât mă pasionează scrisul. Muzica este doar un hobby de care nu mă pot despărţi.

Laura Cozma: Care este cel mai important premiu pe care l-ai primit?
Ana Maria Gîbu: Toate premiile primite, indiferent de ierarhia lor pe „podium” sunt şi au fost importante. Fiecare în parte are valoarea lui pentru mine, fie trofeu, premiul I sau menţiune.

Laura Cozma: Cum te-ai simțit la Buzău?
Ana Maria Gîbu: La Buzău am fost de două ori, când am primit trofeul la concursul de creaţie literară „Vasile Voiculescu”, poezie şi proză. M-am simţit minunat, înconjurată de oameni deosebiţi, pe care îi port cu drag în suflet. La Buzău, mă simt ca acasă. Tuturor, vă mulţumesc!

Laura Cozma: Noi îți mulțumim, și te mai așteptăm în orașul nostru.

                                                                                  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dumitru Dănăilă – un spirit la confluența dintre înțelepciune și talent

Inspirația l-a căutat de la o vârstă fragedă, iar meseria de redactor i s-a potrivit ca o mănușă lui Dumitru Dănăilă, după ce a absolvit Facultatea de Ziaristică din București, în anul 1974. A fost redactor la ziarele „Viața Buzăului”, „Muntenia”, „Informația Buzăului”, „În slujba patriei”, secretar de redacție la ziarul „Opinia”. După ce a fost lector al mai  multor volume, apoi a îngrijit edițiile laureaților „Concursului Național de Creație literară Vasile Voiculescu”, și-a publicat primul roman în anul 2008, „Destine la indigo”. În prezent, are șase romane publicate. Laura Cozma: Bună ziua, domnule Dănăilă! Mă bucur că aţi acceptat să-mi răspundeţi la întrebări. Prima mea întrebare ar fi despre literatura buzoiană. Credeţi că este bine reprezentată la nivel naţional? Dumitru Dănăilă: Buzăul, aşezare străveche, menţionată documentar pentru prima oară în anul 376, în scrisoarea patristică Pătimirea Sfântului Sava, este situat în zona de confluenţă a trei import

Pe orbita „Literatura de azi” - cu Odilia Roşianu

Foto: Ovidiu Moisin Photographer  „Meseria” a căutat-o de la o vârstă fragedă pe Odilia Roşianu. Prima carte corectată a fost „Eseuri despre folclor” (apărută în anul  1984), a prof. univ dr. Nicolae Roşianu. După ce a fost „racolată” de Daniel Cristea-Enache , în 2013, a devenit redactorul șef al revistei online Literatura de azi. Laura Cozma: Cum l-ai cunoscut pe Daniel Cristea-Enache și cum a început povestea Literatura de azi? Odilia Roşianu: L-am „cunoscut” pe Daniel Cristea-Enache în anii ’90, prin cronica de întâmpinare pe care o făcea încă de atunci. Apoi, la TVR Cultural unde emisiunea pe care o realiza se numea chiar „Literatura de azi”.  În cele din urmă, cred că prin 2011, ne-am „împrietenit” pe Facebook.  Nu știu cum m-a „cunoscut” Daniel Cristea-Enache, dar asta e o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți dintre cei care au fost racolați de el la începutul existenței paginii de Facebook Literatura de azi. A fost odată ca nicio

Fuga spre tine

Cristian, cea mai viguroasă credință care te lovește fără să vrea sau să vrei, este iubirea. Cristian, trebuie să știi cât de mult îl strig(am), în învelișul stâng al toracelui, fără să îi vibreze nimic în trompa lui Eustachio. Căușul palmelor ascunde mireasma putredă a limbajului trupesc din lama dulce a timpului. Cristian, credeam că în ziua când nu mai trăiești pentru tine ești definiția unui om mort și viu, totodată. Dar, dacă te desprinzi de durere concepi dragostea și împlinirea. Atunci, articulația pumnului se deschide, iar vârfurile degetelor tale se sprijină în buricele degetelor mele pentru a păși împreună spre soarele zâmbetului tău. Cristian, trăiesc și în el, la fel ca puiul de om în mamă.